Malmö

Två frikänns helt i kopplerimålet

1:32 min

Flera av de män som dömdes till fängelse i samband med den omtalade kopplerihärvan i Malmö förra året där en förståndshandikappad flicka utnyttjats sexuellt, friades i dag av hovrätten.

Det här är ett rättsfall som fått stor uppmärksamhet genom de hot som riktats mot domare, åklagare och utredare och på det sätt som flickan utnyttjades. Enligt åklagaren har flickan under ett dygn förra våren transporterats mellan en lägenhet och en klubblokal där hon hade samlag med olika män. 

Tio män i åldrarna 17 till 67 år åtalades för bland annat människohandel och i en del fall för grov våldtäkt mot barn. Förhandlingarna i tingsrätten fick skjutas upp sedan en domare hoppade av efter en serie av hot och trakasserier. 

Rättegången som följde var bitvis tumultartad. Malmö tingsrätt ogillade åtalspunkten människohandel helt, men ansåg att flickan utsatts för både klandervärt och cyniskt utnyttjande. Tre av de åtalade dömdes till fängelse i mellan ett år och tre och ett halvt år och fem frikändes helt. 

Hovrätten gör nu delvis en annan bedömning än tingsrätten och friar de båda som Malmö tingsrätt dömde för våldtäkt mot barn. Den 18-åring som i tingsrätten fick ett års fängelse för grovt koppleri döms i hovrätten bara för koppleri och straffet kortas till tre månaders fängelse. 

Hovrättens dom innebär också att den 14-åriga flickan blir utan skadestånd. Hovrätten skriver att de uppgifter som flickan lämnat måste tas med utomordentlig försiktighet eftersom hon inte medverkat frivilligt i förhör och de uppgifter som hon lämnat varit motsägelsefulla. Dessutom har de åtalades advokater inte kunnat förhöra flickan.

Jens Ericson

jens.ericson@sr.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista