Helsingborg

Diakonprotest mot utförsäkring

1:32 min

Fler söker hjälp hos kyrkan sedan de blivit utförsäkrade. Det har fått diakoner i Helsingborg att reagera, och nu skriver nio under en skrivelse till socialförsäkringsministern.

– De flesta har träffat människor som lever i besvärliga livssituationer, som blivit utförsäkrade och lever i vanmakt. Och så får det inte vara, säger Mikaela Tehagen som är diakon i Maria församling i Helsingborg.

I skrivelsen som skickas iväg i nästa vecka betonar diakonerna att det är deras uppdrag att föra den utsatta människans talan, och att det är samhällets skyldighet att se till att den enskilda människan inte far illa.

– Jag tror säkert att Försäkringskassan fullgör sina skyldigheter, och likadant gör antagligen Arbetsförmedlingen. Men när det inte fungerar mellan de här instanserna far den enskilda individen illa. Det är det vi märker, berättar Iréne Gunnehill som jobbar i Gustav Adolfs församling.

De båda började fundera på en sådan här skrivelse redan i höstas, och nu hoppas de att initiativet från diakoner i hela landet ska åstadkomma något.

– Om vi är många som agerar på olika sätt så måste det göra skillnad, hoppas Iréne Gunnehill.