Österlen

Klimatomställare förändrar i det lilla

1:15 min

Det pågår en omställningsrörelse runt om i landet sedan något år. Nu har den kommit till Österlen där ett 20-tal personer har engagerat sig.

Rörelsen handlar om att se hur man själv kan lösa en del av de problem som klimathot och framtida oljebrist kommer att innebära.

– Tanken är att vi måste göra något med Moder Jord innan vi smular sönder den alldeles, säger Simrishamnsbon Carin Unander – en av de nyblivna omställarna.

– Sedan jag fick min lilla tös känner jag att vi måste förändra vårt sätt att leva, så att hon också har en framtid, säger Frida Jönsson, omställare i Brantevik.

Omställningsrörelsen startade i England som ett sätt att själv gå före politikerna och börja lösa en del av praktiska problemen som följer med klimatförändringar och framtida oljebrist, stad för stad, by för by.

Riksorganisationen heter Omställning Sverige och i Omställning Österlen planerar man nu för föreläsningar och odlingskurser. Några av målen är att på sikt på blir självförsörjande på till exempel mat och el.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista