Campus Helsingborg. Foto: Reporter: Alva Ingvaldson/SR
Skåne

Lärosäten samarbetar i ny lärarutbildning

Lunds universitet får nu tillsammans med Högskolan i Kristianstad rätt att utbilda ämneslärare och huvuddelen förläggs till Campus i Helsingborg där redan till hösten tvåhundra nya lärarutbildningar dras igång.

– Jag är ofantligt glad därför att vi arbetat med detta sedan flera år tillbaka. För Campus i Helsingborg betyder det att vi får en ny typ av studenter. Det kommer 200 studenter i september. Fullt utbyggt betyder det 800 nya studenter, säger Christer Eldh, tillförordnad rektor på Campus Helsingborg

Ämneslärare för grundskola och gymnasium ska utbildas både i Kristianstad, Lund och vid Campus Helsingborg enligt beslutet som kom idag från Högskolverket. Det är första gången Lund ansöker om och får lärarutbildning.

Totalt utbyggt handlar det om omkring 1 300 utbildningsplatser i Skåne, i Helsingborg mer än hälften och har man redan innan beslutet börjat bygga upp en ny forskningsmiljö i utbildningsvetenskap.

– Två professorer är redan rekryterade för att leverera Sveriges bästa lärarutbildning, säger Christer Eldh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".