Barbro Lindau vill ha skadestånd av kommunen. Foto: Lasse Olsson/SR
Höganäs

Begär skadestånd för tvångsköpsförsök

1:37 min

Ägaren till den numera riksbekanta släktgården i Höganäs, snart 80-åriga Barbro Lindau, nöjer sig inte med att regeringen i fjor stoppade Höganäs kommuns försök att tvångsköpa gården. Nu stämmer hon kommunen på skadestånd på hundratusen kronor för bland annat kränkning.

– Det har varit många sömnlösa nätter. Jag har levt i ständig oro, säger Barbro Lindau.

I fjor försökte kommunen tvångsvägen köpa Barbros släkthus när hon ville låta det gå vidare till nästa generation. Kommunen hotade med en lag som riksdagen beslutat slopa, men som ännu gällde.

Men Barbro gick vidare med hjälp av jurister och firade med tårta i november att regeringsrätten istället stoppade kommunen och gav henne rätt. Men Barbro har inte mått så bra av kommunens agerande så idag åkte hon till stadshuset för att lämna krav på skadestånd. Fast det var ingen som tog emot henne, och ingen kommunansvarig har heller brytt sig om henne tidigare.

Gunnar Strömmer jurist på föreningen Centrum för rättvisa har drivit många ärenden där kommuner går för långt mot enskilda.

– Kommunen har varit vårdslös, de borde ha förstått att det inte är lagligt att gå fram på det här sättet, säger Gunnar Strömmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista