Skåne

Bröstmjölken tar slut för ofta

Barnsköterska: ”Det är livsviktigt”
1:34 min

Med jämna mellanrum är det tomt i bröstmjölkslagren på sjukhusen. Det kan ta tid innan amningen kommer igång och de för tidigt födda barnen klarar sig inte utan bröstmjölk.

Li Fernstedt bestämde sig att också bli givare när hennes andra barn föddes tre veckor för tidigt och vårdades på neonatalavdelningen i Helsingborg den första tiden.

– Då hoppades jag ju hela tiden att hon skulle få bra bröstmjölk och tänkte att det vore bra att kunna ge också, berättar hon.

Elza, som nu är sex veckor gammal får en lunchslurk i samband med leveransen av bröstmjölken till lasarettet i Helsingborg. Mjölken har packats ner i små plastpytsar, som mest påminner om pizzasalladburkar, som Li Fernstedt fryst in hemma tills det är dags för leverans.

Den här gången blev det omkring 2.5 liter.

– Det är livsviktigt för de för tidigt födda att få bröstmjölk, säger barnsköterskan Bodil Lindén. Deras små magar tål inte ersättningarna och det kan dröja veckor innan mammorna kommer igång med amningen.

Just nu har Helsingborgs lasarett fem till sex mammor som lämnar mjölk mot en liten ersättning.

– Men vi måste ha flera på gång så de kan gå omlott eftersom de bara kan lämna mjölk tills barnen är tre månader, säger Bodil Lindén.

Att det egna barnet fått bröstmjölk från någon annan ökar motivationen att  bli givare. Nu får nyblivna mammor dels information om att det behövs givare bland annat på BB.

– Det var lättare förr när fler mammor fick pumpar med sig hem, det är det inte så många som har nu när vi vet att det rättar till sig efter en tid, berättar Bodil Lindén.

Och Li Fernstedt tycker det känns bra att bidra med mjölk och tycker inte det är jobbigt:

– Nu har det blivit rutin. När Elza fått på morgonen så pumpar jag ut resten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".