Allt fler sysslar med hästar och hästnäringen bara växer i Sverige enligt Hästnäringen Nationella Stiftelse. Foto: Christof Stache/Scanpix
Sverige/Hässleholm

Allt fler jobbar med hästar

Hästföretagare: ”Jag har hållit på med hästar i hela mitt liv”
1:23 min

Hästnäringen i Sverige blomstrar. En ny undersökning visar att jobben inom hästnäringen ökat med tio procent sen 2006.

- Jag har hållit på med hästar i hela mitt liv, först på hobbynivå. Sen startade jag min verksamhet för 14 år sen och trappade succesivt ner mitt andra arbete för att idag försörja mig på hästarna, säger Viveka Kaunitz.

Hon är en av dom som har skapat sig ett jobb inom hästnäringen och driver Brönne Islandshästar i Brönnestad utanför Hässleholm.

Och allt fler väljer nu att jobba inom näringen enligt undersökningen som Hästnäringens nationella stiftelse har gjort. Stiftelsen räknar med att minst 25 000 personer delar på 11 000 helårsjobb. Vanligaste jobben är ridlärare, uppfödare, lantbrukare och hästskötare.

I Skåne har hästen alltid haft hög status och Viveka Kaunitz tror att det kan bero på att Skåne har gott rykte när gäller avel och tävlingar.

- Skåne har tradition att vara "hästlänet" framför andra, och det har kanske påverkat att det är många skåningar som rider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".