Malmö

Nattens polisskott utreds

Polisen: ”Mannen hotar polisen med något pistolliknande föremål”
1:22 min

En 40-årig man sköts i natt i benet av polisen vid ett ingripande. Händelsen kommer nu att internutredas.

– Det gör vi alltid i sådana här fall, säger Stieg Möller, inre befäl på polisen i Malmö.

Den 40-årigen mannen ska tidigare under kvällen larmat SOS om att han tänkte skjuta sig själv. Flera polispatruller åkte då ut till mannens lägenhet. Enligt polisen berodde det stora pådraget på att mannen är känd av polisen sedan tidigare. Han ska ha knivhotat polismän för ett par veckor sedan.

Efter en stunds förhandling i mannens hem i natt gick 40-åringen ut i trapphuset.

– I första läget så kom den här mannen ut och hotade polisen med pistolliknande föremål.

Poliserna kastade då distraktionsgranater som avger ett starkt sken mot 40-åringen. Granaterna hade inte någon större effekt på mannen, men han gick tillbaka in i sin lägenhet. När han sedan återvände till trapphuset ska han ha haft en pistol i varje hand. Då backade polispatrullen undan.

– Då tillkallades en pikégrupp som med förstärkningsvapen och förstärkt skyddsutrustning ska gå in och ta den här mannen. Men när han då inte lyder polismännens uppmaningar så skjuter man ett skott i hans vänstra ben, berättar Stieg Möller.

Nu under dagen ska poliserna som var på plats höras. Det ska även göras en teknisk undersökning för att se om mannen hotade polismännen med äkta vapen.

Enligt Stieg Möller ska 40-åringen, som fördes till sjukhus och omhändertogs enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, inte ha fått några allvarligare skador.

- Han har opererats just nu under förmiddagen. Men hur läget är just nu vet jag inte, men han kommer inte att få större men av skadorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".