Mer än 400 personer har anmält företaget till Konsumentverket. Foto: SVT Bild
Kristianstad/Sverige

Pitacassi drar in dyrt nättest

Linnéa Mattisson rapporterar
0:59 min

Det Kristianstadsbaserade företaget Pitacassi Internet Lifestyle kommer inte att ha några fler personlighetstester eller liknande på internet i Sverige.

I ett svar till Konsumentverket, som framfört stark kritik mot deras sätt att ta betalt för tester på nätet utan att det framgår tydligt att det kostar pengar, skriver företaget att man kommer hålla sig borta från den svenska marknaden.

Konsumentverket har fått in över 400 anmälningar från folk som har nappat på erbjudande att testa sin personlighet på sociala internetsidor som t ex Facebook. De kan heta saker som mypersonalitytest eller dictatortest, och när man gör dem framgår det inte att det kostar några hundra kronor att göra testet.

Men den som gjort de här testerna har sedan fått hem en faktura där det har stått "Om du inte betalar kommer ärendet att överlämnas för delgivning genom stämningsman/delgivningsman som tar personlig kontakt med dig i bostaden eller på arbetsplatsen" Vidare påpekar de att följden av en betalningsanmärkning kan vara att det blir svårt att få banklån och hyreskontrakt.

Många har betalat, men många har också vänt sig till Konsumentverket som uppmanar den som får en räkning man inte vill kännas vid att inte betala utan bestrida kravet.

Konsumentverket kontaktade också Pitacassi, som alltså nu säger att de kommer att hålla sig borta från den svenska marknaden efter Konsumentverkets synpunkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".