Kvinnorna som handlar på Gamlegården känner sig iakttagna av alla män på kaféet. Foto: Midia Osman Taha/Sveriges Radio
Kristianstad

Kvinnor trötta på mansdominerat centrum

”Vi är ovälkomna där”
5:10 min

På Näsby Café i Gamlegårdens centrum sitter vanligtvis bara män. Många kvinnor som bor på Näsby känner sig kontrollerade och iakttagna när de går förbi kaféet.

På kaféet sitter vanligtvis bara män, och Liliana Jörstad som bor i området berättar att hon ibland undviker att passera kafét.

– Känslan när man kommer till köpcentret och ett antal män iakttar dig. Då vill man bara springa. Jag vill inte vara där, det är en obehaglig känsla, säger Liliana Jörstad som är inte ensam om sin åsikt. Flera kvinnor på Gamlegården beskriver samma känsla.

– Någon kallade det för en mur av män som sitter i kaféet. Så känns det, det känns lite kymigt att gå in i kaféet, säger Linda Pettersson som ofta har ärenden till köpcentrumet.

– Det är som om vi är ovälkomna. Jag har bott här i 18 år och under den tiden har det blivit värre. Innan var det väldigt öppet, säger Fatima, som inte vill uppge sitt namn av personliga skäl.

Liliana Jörstad har just startat ett projekt för arbetslösa kvinnor med att starta eget och brukar ha många kommunala möten på Gamlegårdens center i Kristianstad. När de bestämmer träffar på Näsby Café gör de det på morgonen då det är mindre män på plats.

– Man skulle bestämma träff på kaféet med ett gäng kvinnor, innan männen kommer dit. Sätta sig där och ta tilbaka platsen, säger Linad Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".