Region Skåne måste ha tydligare nedskrivet hur man ska arbeta med hygien. Foto: SVT Bild.
Skåne

Skånevården måste bli bättre på hygien

"Om det inte finns nedskrivet finns risker"
1:29 min

Region Skåne måste ha ett tydligare direktiv för hur arbetet med vårdhygien ska gå till. Det står klart efter att Socialstyrelsen granskat landets regioner och landsting.

– Man saknar direktiv. Man har säkert kunnat arbeta bra ändå, men det är viktigt att det finns direktiv, säger Göran Mellbring på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen gjorde under hösten 2010 en tillsyn av hur landets vårdgivarnas arbetar med vårdhygien med säskilt fokus på patientsäkerheten och många av regionens vårdenheter har fått anmärkningar och Region Skåne har nu fått ett tillsynsbeslut.

Även om det inte behöver innebära att arbetet inte gjorts på rätt sätt så måste det finnas ett tydligt formulerat uppdrag för hur den -- som det heter – vårdhygieniska expertisen ska arbeta.

Och det är viktigt för att förhindra vårdrelaterade infektioner och spridning av multiresisenta bakterier säger Göran Mellbring.

– Det är ett växande problem i samhället och ett mot mot folkhälsan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".