Bärhandlare bryter mot lagen

SKÅNE. Många bärhandlare bryter mot lagen när de låter ungdomar under arton år ensamma ansvara för kassan vid försäljningsstånden. Det menar fackförbundet LO, som just nu driver kampanjen Facket i sommarland och åker runt och pratar med sommarjobbande ungdomar.

Du får inte ha hand om kassan själv förrän du är 18 för att det finns risk för rån och den risken får man inte utsättas för när man inte är myndig. När du är 16 år får du sitta en kassa i vuxens sällskap. Men det är ofta vi möter de som är både 14, 15 och 16 år och det får de inte, säger Ida Högfeldt som arbetar med kampanjen Facket i Sommarland.

Ida Högfeldt uppskattar att mer än hälften av arbetsplatserna de besöker bryter mot någon regel, bland bärhandlarna är överträdelserna allra vanligast.

Generellt tycker hon att medvetenheten om vad ungdomar får och inte får göra är låg, både hos ungdomarna själva, deras föräldrar och hos arbetsgivarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista