Foto: Jack Mikrut/Scanpix
Helsingborg

Krögare vill granska kommunens tillsynsavgifter

2:35 min

Restaurangägare i Helsingborg går nu till domstol för att få kommunen att sänka avgifterna för tillsynen av alkoholservering och livsmedelshantering.

Per Dahlberg som bland annat driver restaurangen Gastro har reagerat på hur mycket han får betala för tillsynen av hans utskänkningstillstånd.

– Avgiften har blivit extremt höga för den tillsyn som sker, säger Per Dahlberg.

Nära 20 000 kronor får Per Dahlberg betala för tillsynen av hans utskänkningstillstånd på krogen Gastro. För de kronorna får han enligt honom själv inte ens timmes kontroll om året.

Nu överklagar de avgifterna till länsrätten respektive förvaltningsrätten.

– Avgiften måste stå i proportion mot det arbete som läggs ner, och det vill vi nu få prövat i domstol, säger Clarence Crafoord, ombud för restaurangägarna.

Gunilla Olsson, är chef för tillståndsenheten i Helsingborg som har hand om tillsynen för utskänkningstillstånd, och hon välkomnar en granskning.

– Vi behöver bli bättre på att tala om vad man får för pengarna. Ordet tillsynsavgift låter som om man betalar mycket pengar för ett kort besök. Ser man mer på vad som erbjuds av service, information och rådgivning, så kan jag inte tycka att avgiften är våldsamt hög, säger Gunilla Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista