Hässleholm/Bromölla

Poesi i vården - på hylla och i bibiliotek

1:29 min

Poesi kan användas i vården och hjälpa personal och patienter att hantera svåra frågor om livet och döden. Det tycker bland andra Hilda Bjerstedt som tillsammans med några kollegor skapat en poesihörna på hospice i Hässleholm.

– Tanken är att både patienter och anhöriga ska kunna vila sig lite vid hyllan, säger Hilda Bjerstedt som jobbar som med vård i livets slutskede på KVH i Hässleholm. 

Hilda Bjerstedt är inte ensam om sina tankar om poesi i vården. På torsdagskvällen hålls ett föredrag på bilblioteket i Bromölla om ämnet. Poeten Tuija Nieminen Kristofersson och forskaren Margareta Rämgård har studerat en poesicirkel för sjuksköterskor och skrivit en rapport. 

Poesicirkeln hölls i regi av Kommunförbundet Skåne och Kultur i vården. Sjuksköterskan Hilda Bjerstedt deltog i poesicirklen. Hon jobbar med patienter som oftast fått veta att deras sjukdom inte går att bota. Hon tycker att poesi är en väg att till att möta vissa patienter, men att berättar att dikter även hjälper henne själv att förstå sitt jobb. 

– Vi gör det här också för vår egen skull, för att förstå eller inse att vi inte förstår. Vi möter ju mycket svåra situationer, säger Hilda Bjerstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista