Foto: Tor Danielsson

Fångvaktare anmäls till ansvarsnämd

KRISTIANSTAD. De tre anställda vid Vä-anstalten utanför Kristianstad som var i tjänst natten till i lördags när en fånge rymde, ska anmälas till kriminalvårdens personalansvarsnämnd.

Det är Lena Lööv som är kriminalvårdschef i Kristianstad som skickat ärendet vidare till personalansvarsnämnden efter att hon hållit förhör med de tre anställda.

Fången, en 28-årig man, lyckades rymma från anstaltens slutna avdelning. Trots att larmet gick upptäcktes inte rymningen förrän på morgonen.

Personalen som var i tjänst har sagt att de efter larmet kontrollerade samtliga celler på avdelningen och att det var utan anmärkning. Men vid förhör med de tre anställda så har det framkommit misstankar om att de inte följt gällande instruktioner.

Mannen lyckades rymma genom att skruva bort fönstret från sin cell, fira sig ner med hjälp av lakan och sen klättra över de två höga stängsel som omgärdar anstalten.

Mannen är fortfarande på fri fot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista