Skåne

Vinst efter VM ska ge mersmak

1:28 min

Världsmästerskapet i handboll tidigare i år blev en succé både sportsligt och ekonomiskt. När svenska handbollsförbundet nu fördelar vinsterna får Skånedistriktet uppemot två miljoner kronor. Nu börjar arbetet med att ta tillvara på succén.

– Det svåraste med handbolls-VM började dagen efter finalen. Att göra ett arrangemang är vi väldigt duktiga på. Men när det gäller att förvalta det efteråt har svensk handboll inte varit så bra, säger Johnny Neldeborn, projektledare för handbolls-VM i Malmö.

Han syftar på de relativt svaga åren efter att svensk handboll varit världsdominerande på 90-talet. För att inte göra om det misstaget menar Johnny Neldeborn att skånsk handboll måste satsa mer på bland annat ledarutveckling och marknadsföring av sporten. En annan sak som ska förbättras är rekryteringen av nya spelare. Och där har arbetet redan börjat.

– Vi har klasshandboll varje år i Skåne och i år kallade man den för "lilla VM". I Malmö hade vi över 50 deltagande lag och i Kristianstad över 100, säger Johnny Neldeborn.

Förhoppningen är att de som provar på handboll i skolan senare söker sig till sina lokala föreningar. Strategin verkar fungera, för bara i Malmö har tre nya handbollsklubbar bildats sedan VM arrangerades.

Men det är inte bara sporten som slagit mynt av handbolls-VM. En utvärdering av VM som Region Skåne arbetar på väntas visa stora vinster också för turistnäringen. Allt talar med andra ord för att vi snart får se liknande evenemang på skånsk mark igen.

– Att få till stånd ett evenemang som även allmänheten uppskattar är oerhört viktigt. Vi visar omvärlden att det här är ett ställe där man med förtjänst förlägger stora evenemang, säger Hans Henecke, näringslivschef i Region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista