Stort intresse för tunnelbygge

BÅSTAD. Intresset för tunnelbygget genom Hallandsåsen är stort bland invånarna i Båstads kommun. Det visar en omfattande undersökning som gjorts på uppdrag av Banverket.

Störst är intresset bland män, och det är också män som i störst utsträckning är positiva till tunnelbygget.

- Ju äldre man är desto mer intresserad är man, och kvinnor är en smula mer negativa än män, berättar Mats Olsson på Scandinavian Research, som varit med och gjort undersökningen.

I undersökningen har sammanlagt 600 kommunivånare i Båstad svarat på frågor om sin inställning till projekt Hallandsås.

Resultatet visar i första hand att de flesta, omkring 80 procent, är insatta och intresserade av tunnelbygget genom Hallandsåsen. Och ännu fler tycker sig känna till varför tunneln byggs.

Det här är positivt, tycker Banverket.

Lågt förtroende för Banverket
Däremot är förtroendet för Banverket inte speciellt stort. Över hälften av invånarna har dåligt eller mycket dåligt förtroende för Banverket. Varför förtroendet är så lågt framgår inte av undersökningen, men man gissar att det kan ha med händelserna vid Lyabäcken förra sommaren.

Andra siffror som är anmärkningsvärda i undersökningen är att över häften av kommuninvånarna inte tror att de själva kommer att kunna dra nytta av den färdiga tunneln och nästan lika många är oroliga för vilka konsekvenser bygget kan ha på miljön.

Även om Banverket enligt udersökningen har varit bra på att informera invånarna om tunnelbygget finns det ändå vissa frågetecken som ständigt återkommer bland kommuninvånarna.

- Man skulle vilja ha en tidsplan, när ska det här vara klart?, säger Martin Olsson på Scandinavian Research.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista