Narkomaner tvingas köpa Subutex på svarta marknaden.

Heroinmissbrukare får inte medicinsk behandling

NORDÖSTRA SKÅNE. Det finns ingen speciell narkomanvårdsenhet i Nordöstra Skånes sjukvårdsdistrikt samtidigt ökar heroinmissbruket dramatiskt i området. Sjukvårdsdistriktet säger också nej till heroinister som vill bli kvitt sitt missbruk med hjälp av medicinska ersättningpreparat som Subutex och Metadon. Istället tvingas missbrukare att köpa preparaten på svarta marknaden.

Heroinmissbrukaren Stefan har inte tagit heroin på över två år tack vare medicinen Subutex men den köper han på svarta marknaden.
- Subutex fungerar mycket bra, men jag känner mig som en sämre människa eftersom jag inte får hjälpen via sjukvården, säger han.


MISSBRUKARE KOMMER I ANDRA HAND
Sven Rydhög överläkare på psykiatriska kliniken i Kristianstad bekräftar att man prioriterar missbruksvård i andra han och vård av psykiskt sjuka i första hand. I sjukvårdsdistriktet finns det bara två akuta avgiftningsplaster för missbrukare och istället får narkomanvårdsenheter i Lund, Malmö och Helsingborg ta emot patienter från nordöstra Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista