Foto: Tor Danielsson/SR Kristianstad

Betesmarker dränkta av vatten

KRISTIANSTAD. Lantbrukarna som har betesmarker runt vattenriket i Kristianstad drabbas hårt av det höga vattenståndet i Helge Å. Nivån har nu stigit till en meter över havet och fått till följd att stora delar av betesmarkerna ligger under vatten.

- Vid den här tiden på året ska vattennivån normalt ligga på plus minus noll, så det här är en markant ökning, säger Hans Cronert, naturvårdssamordnare på vattenriket i Kristianstad.

Lantbrukare Lars Göransson från Nosaby har kor som betar på Isternäset strax utanför Kristianstad och han säger att hälften av hans betesmark där ligger under vatten.

Han är nu orolig för att korna inte får i sig tillräckligt med mat.

- Stiger det ytterligare är jag mycket bekymrad för om djuren får tillräckligt med bete, det är illa nog som det ser ut idag, säger Lars Göransson.

Ett problem för Lars Göransson är att han heller inte får utfodra extra eftersom korna går på naturbete med biologisk mångfald.

Situationern försvåras ytterligare av att det är ont om betesmarker så det är inte bara att flytta djuren.

- I värsta fall får jag ta in en del av djuren i stallet men då måste jag ta av vinterutfodringen och i så fall får jag brist på foder i vinter, säger en bekymrad Lars Göransson.

På SMHI i Norrköping säger Hydrolog Christina Edlund att de inte tagit fram någon prognos för vattenståndet i Helge Å de kommande dagarna utan att en sådan måste beställas från Länsstyrelsen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista