Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Öresundsregionen

Svårt enas om Öresundstågtrafiken

Kommunalråd: ”Ett väldigt inskränkt sätt att se”
1:43 min

Trafikbolagen som samarbetar om Öresundstågen begär nya möten med DSB First och DSB för att få klarhet om ekonomin. Det beslutades vid ett extra styrelsemöte i Öresundståg i dag.

Så sent som i fredags var ledningen för Öresundstågssamarbetet i Köpenhamn för att träffa både DSB och DSB First och få svar på frågor om det ekonomiska läget. Men svaren var inte tillfredsställande.

– Det är lite tråkigt att man inte kan svara. Hade man kunnat tror jag att man hade gjort det också, säger Göran Lundblad, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Hur ekonomin är i DSB First utreds just nu i tre olika utredningar i Danmark. Karsten Rön Andersen, vd för DSB First vill inte svara på frågor om ekonomin i bolaget i dag. De nya mötena som Öresundståg har begärt ska äga rum i början av nästa vecka. Enligt DSB First finns det 141 miljoner danska kronor i företagets kassa. Skulden till DSB är på 304 miljoner danska kronor. Den ifrågasätts av DSB:s revisorer som ett otillåtet statsstöd som är förbjudet enligt EU:s konkurrensregler.

Om det blir konkurs kommer statliga DSB att ta över driften på den danska sidan. På den svenska tar i så fall en konkursförvaltare över. Enligt den nödplan som Danmarks transportminister Hans Christian Schmidt presenterade i går kommer trafiken då att delas upp mellan Sverige och Danmark. Sundspendlarna får alltså byta tåg på den danska sidan, antingen på Kastrup eller på Hovedbangården i Köpenhamn. 

– Det känns som ett väldigt inskränkt sätt att se om en minister som bara har ansvar för trafiken inte ser att trafiken är till för att ekonomin ska fungera och livet ska fungera för människor, säger Ilmar Reepalu.

Öresundstågtrafiken diskuterar nu med den danska Trafikstyrelsen för att se över de avtal som gäller för den gemensamma trafiken över Öresundsbron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".