Skåne

700 miljoner ska rädda DSB First

Johanna Hellström rapporterar
1:12 min

I dag kommer styrelsen för den danska statliga tågoperatören DSB att avsätta 700 miljoner danska kronor till DSB First, det erfar Danmarks Radio. Allt för att rädda det konkurshotade bolaget.

I flera dagar har P4 Malmöhus rapporterat om krisen i DSB First, som bland annat kör Öresundstågen. Bolaget har presenterat ett kraftigt sparpaket och den danske transportministern har föreslagit att man stoppar tågen innan de kör över till Sverige.

Styrelsen för den danska statliga tågoperatören DSB kommer i dag att avsätta 700 miljoner danska kronor för att täcka underskottet i DSB First, om DSB First går i konkurs.

Det rapporterar Danmarks Radio och hänvisar till källor nära DSB:s styrelse. DSB har beslutat att göra om sin årsredovisning för 2010. Den visade tidigare ett överskott för verksamheten förra året på 173 miljoner danska kronor, men med avsättningen kommer det alltså att vändas till ett underskott på över en halv miljard.

Underskottet kommer också i så fall att helt täckas av DSB som äger 70 procent av DSB First. Minoritetsägaren, skotska First Group som äger resten, kommer inte att skjuta till medel, rapporterar Danmarks Radio. First Group har nu också börjat tveka att vara med som delägare i DSB First.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".