Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Perstorp

Kommunen vill hjälpa till att namnge barnen

Kommunalråd: ”En person från kommunen som håller i detta”
1:16 min

Efter att en invånare i Perstorp bett kommunen om hjälp att utföra en namngivningsceremoni, så är frågan idag uppe när kommunstyrelsens arbetsutskott har möte. Det handlar alltså om ett alternativ till barndop.

– Det är ingen stor sak, ingen kostnadskrävande sak på något sätt, säger Arnold Andreasson (C), ordförande i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. 

Det handlar alltså om ett alternativ till dop, en icke-religiös ceremoni. Det finns exempel på kommuner som sedan tidigare hjälper till med namngivningsceremonier. I Båstad finns till exempel en namngivningsförrättare och Gislaveds kommun ger på sin hemsida förslag på hur en ceremoni kan läggas upp. 

I Perstorp undersökte kommunchefen Mats Rydby frågan. Han märkte att det fanns olika sätt att lägga upp en namngivningsceremoni. När frågan idag är uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott handlar det mer om att utse en officiell person som kan utföra namngivningsceremonier. 

Förslaget är att det blir kommunfullmäktiges ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".