Ängelholms kommun slutar dela ut blomlådor som sänker hastigheten villakvarteren. Foto: Linda Zinderland/SVT Bild
Ängelholm

Hastighetsbegränsande lådor tas bort

Maria Dietrichson rapporterar
1:06 min

Villaägare i Ängelholm kommer inte kunna beställa blomlådor att ställa utanför huset längre. Det har tekniska nämnden i Ängelholm beslutat.

Blomlådorna har sen 2002 fungerat som hastighetssänkare i villakvarteren. För en billig penning har villaägare fått en trafiksäkerhetsåtgärd på gatan. Beställaren själv skulle sen sköta skötseln och se till att det var planterat och fint i lådan.

Men det här har inte fungerat skriver tekniska nämnden i sitt beslut. Många av blomsterlådorna är nu i så dåligt skick att de måste bytas ut.

Dessutom har lådorna skapat kontrovers i kvarteren. Det är inte alla som gillar deras placering och tekniska kontoret har vid ett antal tillfällen fått hämta tillbaka lådor som hamnat på fel plats.

De har också ställts på uppsamlingsgator och genomfartsleder vilket lett till arga telefonsamtal till kommunhuset.

Så trots att syftet egentligen var gott, att sänka hastigeten i villakvarteren, tas nu lådorna ur bruk. Hur en framtida trafiksäkerhetåtgärder ska se ut ligger på tekniska kontoret att utreda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".