Mogens Granborg, ordförande DSB, Klaus Pedersen, tf direktör, DSB. Foto: Anna Bubenko/SR
Öresundsregionen

Ingen konkurs men DSB vill diskutera avtalet

DSB: ”Jag tror det blir intressanta förhandlingar”
1:44 min

Det är inte aktuellt med konkurs för DSB First som Öresundstågen. Det sa DSB:s styrelseordförande Mogens Granborg vid en presskonferens i Köpenhamn under torsdagsmorgonen. DSB vill nu diskutera med Öresundståg i Sverige om det avtal som nu gäller för Öresundstrafiken.

DSB:s styrelse har beslutat att avsätta 725 miljoner danska kronor för att täcka förlusterna i dotterbolaget DSB First. Därmed vänds resultatet för DSB för 2010 från ett överskott till ett underskott på 551 miljoner danska kronor.

Avtalet kostar för närvarande Skånetrafiken mellan 350 och 400 miljoner kronor om året. Mogens Granborg ville inte säga hur mycket mer betalt företaget vill ha för att köra tågen, men han sa att det blir "intressanta förhandlingar".

Mogens Granborg meddelade också att problemen i första hand finns i det svenska och danska DSB First-bolaget, men att DSB nu ska undersöka förhållandena i alla de utländska bolag som finns. Däribland finns Roslagståg i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".