Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Åstorp

Buss för tågresenär när kontaktledning byts

”Får för en gång skull utföra jobb på dagtid”
1:42 min

Från måndag och tio veckor fram får tågresenärer mellan Helsingborg och Åstorp istället åka buss på dagtid. Kontaktledningssystemet på järnvägen ska bytas ut.

– Vi i projektet är givetvis glada över att få utföra jobb på dagtid för en gångs skull. Vanligtvis måste vi jobba på nätterna, vilket innebär att kostnaderna blir högre, säger Pernilla Merkenius som är projektledare på Trafikverket.

Istället är det resenärerna som får åka buss när arbetet genomförs mellan klockan 9 och 18. Ersättningsbussen börjar gå på måndag och arrangemanget gäller till midsommar. Från måndag gäller också en ny tidtabell.

– Även om man nu påverkas negativt och får åka buss så hoppas jag att man ser att man gynnas totalt sett som skattebetalare. Det blir en mer tillförlitlig anläggning när man väl kan åka där, resonerar projektledaren Pernilla Merkenius.

Anledningen till arbetet på järnvägen är bland annat de rostiga stolpar som står längs järnvägen. 

– Kontaktledningssystemet är gammalt och slitet hela vägen, säger Pernilla Merkenius. 

Fram till midsommar ska fundament till nya stolpar sättas. Trafikverket ska också passa på att utföra en del andra underhållsjobb. 

Men det är inte över sen. Åstorpsresenärerna kommer att få åka mer buss när etapp två i projektet genomförs nästa år, sommaren/hösten 2012. Då ska stolpar och ledning sättas upp och järnvägen på sträckan kommer då att stängas helt. Tågen ersätts även då med buss. 

Och framöver ska även kontaktledningen på sträckan mellan Åstorp och Hässleholm bytas ut, men det är inte klart när det blir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".