Arkivbild. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Helsingborg

Enhälligt nej till utmanarrätt

(M): ”Vi är rörande överens”
1:27 min

Den nya så kallade utmanarrätten som många kommuner generöst öppnar för privata företag ska inte få chansen i den kommunala vården i Helsingborg, det här har den borgerliga treklövern Helsingborg skrivit överenskommelse om med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Föreställ dig själv, du går till jobbet och du vet aldrig om din arbetsgivare blir utmanad idag, har jag en anan arbetsgivare i morgon?   Jag tror att medarbetare måste kunna få gå trygg till jobbet för att kunna ge en bra omsorg, säger Richard Lundberg (M), ordförande i vård och omsorgsstyrelsen i Helsingborg.

Utmanarrätten ger privata företagare rätten att närsomhelst utmana kommunen för att få rätten att initiera en upphandling, inom t ex vården.  I grannkommunerna används den rätten till exempel i Höganäs där moderate Peter Kovacs har arbetat för att hjälpa fram företagen. Men socialdemokraten Ingela Andersson i Helsingborg är kritisk.

– Jag delar naturligtvis inte Peter Kovacs uppfattning om att utmanarrätten tillför något till verksamheten.  Man skapar bara instabilitet i verksamheten och man närapå misstänkliggör medarbetarna, säger Ingela Andersson (S), kommunalråd i Helsingborg.

Och igår presenterades en bred vårdöverenskommelse i Helsingborg som också omfattar att man enhälligt ska säja nej till utmanarrätten.

– Vi är rörande överens om att utmaningsrätten inte tillför någonting till den verksamhet som vi bedriver idag, en verksamhet med mångfald och god kvalitet och effektivitet.  Utmaningsrättten skulle bara medföra oro för alla inblandade och det vill vi inte bidra till, säger Richard Lundberg, ordförande i vård och omsorgsstyrelsen i Helsingborg.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".