Trafikverket vill ha mer pengar från tågpendlare över Öresund. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Öresund

Fortsatt oenighet om tågen

"Budskapet var mindre trafik och mer betalt"
1:01 min

Oenigheten är stor om framtiden för Öresundstågen. Det står klart efter mötet som hölls mellan de svenska och danska parterna i Köpenhamn under tisdagen. Och tre utredningar pågår om det krisande tågbolaget DSB First.

– Budskapet var egentligen mindre trafik och mer betalt. Och det är helt oacceptabelt, säger Skånetrafikens tillförordnade trafikdirektör Göran Lundblad.

Det är få saker Skånetrafiken och DSB First är överens om.

DSB First vill ha pengar från Skånetrafiken, bland annat för att täcka sina ökade personalkostnader. De vill också att lägga om tidtabellerna för Öresundstågen eftersom dagens turtäthet enligt DSB First är ohållbar.

Skånetrafiken å sin sida vill inte skjuta till mer pengar och dessutom kräver de bättre service ombord på tågen.Men innan förhandlingarna kan börja så måste DSB Firsts ekonomiska läge klargöras. Och just nu väntar parterna på resultat ifrån tre olika utredningar.

– Det handlar om DSB Firsts ekonomi, om företaget kan bli lönsamt i framtiden och så om det har begåtts några oegentligheter eller inte, säger Göran Lundblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".