Dan Svensson, brandingenjör vid räddningstjänsten i Kristianstad. Foto: Agnes Henriksson/Sveriges Radio
Kristianstad

Räddningstjänsten rycker ut efter branden

Brandman: ”Vill vara ett stöd även efter olyckan”
1:32 min

Fler bostadsbränder än på många år har gjort att Räddningstjänsten i Kristianstad nu påbörjar ett arbete med att följa upp just bränder i bostäder och det gör man genom att ta kontakt med de boende en tid efter branden.

Ett sådant möte ägde rum i Everöd söder om Kristianstad under onsdagskvällen. Där brann det i tre villor för två veckor sen. 

– Nu är det här en lite specifik händelse, det var många drabbade och en ganska liten ort. Det kan gå lite i Everöd och det vill vi gärna reda ut om så är fallet, säger Dan Svensson är brandingenjör på Räddningstjänsten i Kristianstad. 

Det är myndigheten för samhällskydd och beredskap som från årsskiftet har i uppdrag av regeringen att minska antalet bostadsbränder. Bostadsbränderna ökar, till skillnad från bränder i andra fastigheter. En orsak kan vara att det eldats mycket i kaminer under de kalla vintrarna som varit. 

Liksom vid trafikolyckor finns nu en nationell nollvision när det gäller skadade och omkomna vid bostadsbränder. I nordöstra Skåne har man alltså valt som lokal strategi att följa upp bränder genom möten och samtal med drabbade och grannar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".