En stor utmaning är att förbättra samarbetet i missbruksvården i Skåne, oavsett om man inför sprutbyte i fler kommuner eller inte, menar regionrådet Gilbert Tribo (FP). Arkivbild: Jan Wieslander/Sveriges Radio
Skåne

Nordostkommunerna positiva till sprutbyte

"Vårdgaranti för missbrukare är en utmaning”
1:33 min

Ett sprututbytesprogram kan bli verklighet i nordöstra Skåne de närmaste åren. Det är ett mål för missbruksvården för den styrande femklövern som nu vill få med kommunerna på satsningen.

Just nu pågår diskussioner mellan de nordostskånska kommunerna och hälso- och sjukvårdpolitikerna i Reko – samarbetsorganet mellan regionens vårdledning och kommunernas ledning.

– De nordostskånska kommunerna har uttryckt sig som försiktigt positiva, säger Gilbert Tribo, folkpartistiskt regionråd och ledamot av hälso- och sjukvårdsnämnden.

Många av kommunerna är positiva till sprututbyte, även om flera av de mindre kommunerna säger att behovet  av hjälp kanske inte är så stort för de få injektionsmissbrukare som finns.

I de största kommunerna Kristianstad och Hässleholm finns erfarenheten att många missbrukare redan nu söker sig till det sprututbytesprogram som finns i Malmö. Men från de kommunerna väcks också frågan om ett sprutbytesprogram inte kräver mer av missbruksvården i kommunerna.

– Jag är inte säker på att det behövs mer pengar, däremot behöver samarbetet förbättras. Den största utmaningen nu är att få med alla på vagnen, säger Gilbert Tribo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".