Bengt Svensson väntar på besked som avgör om Tykarpsgrottan kan hålla öppet i sommar eller inte. Foto: Richard Martinsson/Sveriges Radio
Hässleholm

Osäker sommar för Tykarpsgrottan

Richard Martinsson rapporterar
1:36 min

Tykarpsgrottans ägare Bengt Svensson och väntar på besked om han kan hålla grottan öppen för turister i sommar. Beskedet gäller pengar för att kunna bygga en nödutgång.

Den sedvanliga turistsäsongen för Tykarpsgrottan i Ignaberga närmar sig. Men att 2011 kommer inte kommer bli en sedvanlig turistsäsong för ägaren Bengt Svensson – det fick han klart för sig redan förra året.

Då blev det definitivt klart att han måste bygga en nödutgång till den gamla kalkgrottan. Räddningstjänsten i Hässleholm tycker att det är alldeles för farligt att vistas där, om till exempel grottan rasar in och det inte går att ta sig till den ordinarie utgången.

Därför har Bengt Svensson pratat med entreprenörer som kan bygga nödutgången. Det enda som fattas är pengarna. Utgången kommer att kosta cirka två miljoner kronor att bygga och Svensson är själv beredd att stå för en halv miljon.

Just nu arbetar han intensivt för att försöka få ett bidrag på en och en halv miljon kronor från EU-projektet Leader i form av ett landsbygdsstöd. Men utredningen tar tid, och inte förrän den 19 maj är styrelsen för Leader i Hässleholm/Perstorp redo att ta ett beslut om han får pengar eller inte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".