Elever, föräldrar och alla andra som vill att Östereengymnasiet ska finnas kvar protesterade i dag mot nedläggsningsförslaget på Stortorget i Simrishamn. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Österlen

Eleverna vill rädda sitt gymnasium

"Det känns som att de har lurat mig"
1:29 min

Stortorget i Simrishamn var fyllt till bredden klockan tre på fredagseftermiddagen när Simrishamnborna samlades för att protestera mot förslaget att lägga ner Österlengymnasiet.

Namnlistor gick runt bland de som hade samlats, och eleverna hoppas få ihop tillräckligt många namn för att de ska kunna begära en folkomröstning om Österlengymnasiets framtid.

- Det känns som de har lurat mig, säger Cissela Persson som går första året på skolan och kommer att tvingas byta skola om förslaget går igenom.

Förslaget att lägga ner Österlengymnasiet kom som en skräll för många efter ett sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden förra veckan.  Nu är det kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige som avgör frågan. Men det finns en uppgörelse mellan de borgerliga partierna där nedläggningen av skolan ingår.

- Vi har inte råd att driva en gymnasieskola i dess nuvarande form, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Johnsson (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".