SKÅNE

Värdkommunen slipper hemtjänstnotan

Värdkommunerna behöver inte betala hemtjänst
1:01 min

Från och med i morgon första maj betalar hemkommunen hemtjänsten när de äldre åker på semester.

Det innebär en ekonomisk lättnad för populära turistkommuner som Båstad och Simrishamn.

Frågan om vilken kommun som ska betala hemtjänsten för turister har diskuterats länge, och bland annat har frågan drivits av Simrishamns före detta kommunalråd, moderaten Christer Akej.

Många turistkommuner har känt sig ekonomiskt utsatta när äldre turister med stora behov av hemtjänst och vård har varit på sommarbesök och värdkommunen har fått stå för notan.

I Simrishamn har det inte handlat om många turister. Under ett antal år rörde det sig mellan 7 och 8 sommargäster som behövde hemtjänst, men under förra året ökade det till ett 20-tal sommarboende hemtjänstbrukare.

I Båstad debiterades under en period kommuner som sommargästerna kom från och Båstad har också tidigare provat att skriva avtal med brukarnas hemkommuner. I Båstad har också sommargästerna med hemtjänstbehov varit betydligt fler än i Simrishamns kommun.

Men från med 1 maj är det den kommun sommargästen är bosatt i som får stå för notan, oavsett var i landet personen behöver hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".