Studierektorn och rektorn på Tolvåkerskolan. Foto: Axel Palmkvist/Sveriges Radio
Löddeköpinge

Studierektorn trivs på skandalomsusad skola

Studierektor: ”Det är oerhört stimulerande”
1:31 min

Efter den massiva kritiken mot Tolvåkerskolan i Löddeköpinge, jobbar skolan nu för att lösa sina problem. En tuff uppgift, som nog skulle avskräcka många, men det finns de som ändå trivs med att jobba på Sveriges mest utskällda skola.

– Det är oerhört stimulerande, säger Matthias Ribbnäs, studierektor på Tolvåkerskolan. Att få vara med i en sådan här stor händelse i kommunen, där vi vänder något som varit mindre bra till något som ska bli jättebra.

Det var i november som krisen på Tolvåkerskolan blev känd och medierna vaknade på allvar. Under lång tid hade skolan blivit misskött av ledningen. Lärarna kom och gick, en klass hade haft över 50 olika lärare på tre år. Sedan dess har mycket hänt. Kommunens skolchef har fått sparken, ny rektor är på plats och Tolvåkerskolan har blivit rikskänt som symbol för en skola i kris.

Och för Sofia Sandbring i 9A har det inte varit kul att gå på en skola som överallt beskrivits som dålig.

– Det har känts väldigt jobbigt. När man pratar med folk och berättar att man går på Tolvåker så skäms man lite när man säger det. Det har inte känts bra alls.

Även om Sofia håller med om mycket av kritiken mot skolan, så tycker hon inte att allt ser mörkt ut just nu.

– Det känns framför allt kul att snart börja på en ny skola, men sen har betygen klarat sig helt ok ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".