20 miljoner för nytt vatten i Åstorp

ÅSTORP. Åstorps kommun har planer på att bygga ett nytt vattenverk till en kostnad av 20 miljoner kronor. Det innebär också att kommuninvånarnas VA-taxa kan komma att höjas med 500 kronor per år

Det gamla vatttenverket i Kvidinge stod klar för drift 1953. Men nu har det gjort sitt.

För Åstorps kommun finns det två alternativ att överväga. Antingen en renovering av det gamla vattenverket- eller ett helt nytt bygge.

Enligt den socialdemokratiske ordföranden i kommunstyrelsen, så lutar det starkt åt det senare alternativet, eftersom det gamla vattenverket är ordentligt slitet.

Det nya vattenverket kommer enligt beräkningar att landa på en total kostnad av 20 miljoner kronor. Vattenreserverna på området Öster i Åstorp har sedan länge varit sinade.

Men i Kvidinge finns väldigt goda möjligheter till framtida vattenvinning. Där finns Skandinaviens största grustäckt och under alla dessa lager av grus ligger lösningen på Åstorps vattenförsörjning.

Men för invånarna i kommunen kan det nya vattenverket bli en dyr affär. Kommunstyrelsens arbetsutskott har ett förslag till finansiering som går ut på en ökning av kostnaderna med 500 kronor årligen - och då är det den fasta delen i VA-taxan det handlar om.

Vid ett möte på onsdag väntas arbetsutskottet driva igenom den finansiella frågan.

Kommunstyrelsens ordförande, Jan Nilsson, säger till Radio Kristianstad att om ärendet vandrar smärtfritt, så påbörjas bygget av ett nytt vattenverk till våren nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista