Aktionsgruppen mot deportation hävdade att rättssystemet i Sverige inte är säkert för asylsökande. Foto: Lasse Olsson/SR
Åstorp

Aktionsgruppen demonstrerar trots nytt förvar

Aktionsgruppen: ”Vad människorna behöver är frihet”
1:21 min

Medan migrationsverket idag som bäst invigde sin nya anläggning i Åstorp för förvar av människor passade aktionsgruppen mot deportation på att hålla opinionsmötet utanför och hävdade att rättssystemet i Sverige inte är säkert för asylsökande.

– Lokalerna är större och finare. Och när man har ett system där man låser in oskyldiga människor så vill man göra deras tillvaro så bekväm som möjligt. Men vad människor behöver är frihet, säger Ylva Sjölin i aktionsgruppen.

Genom det nybyggda förvaret i Åstorp ökas antalet platser från 20 till 50 i södra Sverige.  På måndag öppnas förvaret och de människor som ska låsas in här får bli kvar allt mellan en dag upp till flera månader.

– De har fått sin sak prövad av migrationsverket och av domstol med beslut att de ska lämna landet. Men de har inte rättat sig efter beslutet som fattats, säger förvarets chef Anna Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".