Simrishamn

Höga tongångar om åldersblandade skolklasser

1:33 min

Det blev en tidvis hetsig debatt när föräldrar i Sankt Olof i går mötte Simrishamnspolitiker för att diskutera skolan. Medan föräldrar på flera håll i Simrishamns kommun rasat över förslaget att fem av kommunens sex byskolor skulle bli antingen mellanstadium eller lågstadium, så har föräldrarna i Sankt Olof varit rätt nöjda med den idén. Desto besviknare blev de när förslaget föll. I går kväll var det deras tur att ställa politikerna mot väggen.

Det blev en stundvis rätt hetsig debatt mellan föräldrar och politiker i gymnastiksalen i Sankt Olof i går kväll. Debatten handlade om huruvida det är bra med åldersblandade klasser eller ej. Men också om det är bra att blanda barn med olika socioekonomisk och sociokulturell bakgrund.

Många av Sankt Olofsföräldrarna var bekymrade över den typen av resonemang, om vissa barn skulle betraktas som finare än andra och framförallt var de bekymrade över att risken att det skulle bli ett ”vi och dom” mellan Kivik och Sankt Olof.

Pia Stridsbergs har också haft barn på Sankt Olofsskolan tidigare och hon menar att om det inte finns resurser att ha kvar alla byskolorna i Simrishamn som F-6-skolor föredrar hon också det förslag som den borgerliga majoriteten backade från härom veckan.

– Då får båda skolor ge och ta, annars är det vi som får ge.