Kristianstad

Inget åtal för skållad gris

Det blir inget åtal för att en gris skållades på Scan i Kristianstad, trots att det inte var säkerställt att den var död. Chefsåklagaren har lagt nerförundersökningen.

Chefsåklagare Pär Andersson säger till SVT:s Sydnytt att det är olyckliga omständigheter som gör att det här inträffar. Livsmedelsverket ska begära överprövning av ärendet.

Scan i Kristianstad har i ett tidigare fall med en gris som inte avblodats före skållningen dömts att betala en företagsbot på 200 000 kronor.

Skillnaden mot det nu aktuella fallet, som inträffade våren 2010, är enligt Pär Andersson att företaget på den tiden inte hade tillräckliga interna föreskrifter för rutiner vid slakt.

– Numera finns skriftliga direktiv för hur det ska gå till. Det gör att det är svårt att lasta företaget den här gången, säger Andersson till TT.

Enligt hans bedömning går det heller inte att lasta någon enskild medarbetare.

Transportbandet där det hängde bedövade grisar för avblodning stannade, och medan reparationen av bandet pågick lämnade den person som kontrollerade avblodningen platsen.

När han kom tillbaka var bandet i gång igen, och i efterhand upptäcktes att ett av djuren hamnat i skållkaret utan att avblodas.

TT: Går det att avgöra om grisen hann lida och känna smärta vid skållningen?

– Nej det är omöjligt att bedöma. Det vet vi ingenting om, säger Pär Andersson.

 (TT)