Helsingborg

Ungdomsbrotten prioriteras i Helsingborg

1:32 min

När unga begår kriminella handlingar ska brotten prioriteras och hanteras snabbt av myndigheterna, men på många håll drar det ändå ut på tiden. I Helsingborg har man satsat på att raska på hanteringen och har hittat en egen modell för hur det ska göras.

I Helsingborg har man lyckats korta tiderna för både utredning och domstolsförhandling.

– Det är viktigt att det går snabbt. Vi har samlat ungdomsmålen till ungdomsting som är på två fasta dagar i veckan, säger Ylva Nordling Jönsson som är lagman på tingsrätten i Helsingborg.

Från det att en ung person mellan 15 och 18 år blir delgiven misstanke om brott får det inte ta mer än sex veckor till ett eventuellt åtal. Därefter har domstolen två veckor på sig att hålla förhandling. För det mesta klarar man att hålla de hålla de här tidsgränserna. När det drar ut på tiden beror det oftast på att det är stora och komplicerade mål.

Ryktet om den framgångsrika modellen har spritt sig och idag kom justitieminister Beatrice Ask till Helsingborg för att höra mer om hur man jobbar i Helsingborg.

– Hela organisationen är väldigt modern och svarar upp mot de förväntningar vi måste ha. De måste agera snabbt och inge ungdomar både respekt och trygghet, säger Beatrice Ask (M), justitieminister.