Skåne/Danmark

Minister vill ha bättre samarbete om trafiken

1:34 min

Den danske transportministern Hans Christian Schmidt vill ha en paraplyorganisation för bättre samarbete om kollektivtrafiken i Öresundsregionen. Nu diskuteras hans förslag i Öresundskomittén.

I måndags träffade den danske transportministern Hans Christan Schmidt politikerna i Öresundskommittén och föreslog då att det borde finnas en samarbetsorganisation för kollektivtrafiken i Öresundsregionen.

Tanken är att organisationen skulle kunna ta ett huvudansvar för trafiken, där ju många olika aktörer är inblandade. Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M), gillar tanken och tror att de nuvarande problemen kring Öresundstågen och DSB First hade kunnat hanteras bättre om en sådan organisation funnits nu.

– Själva problemet med DSB First hade kunnat uppstå ändå, men jag tror att vi hade kunnat hitta bättre och enklare lösningar och framförallt haft en lösning som inte på något sätt hotade den integrerade trafiken, säger Pia Kinhult (M), ordförande för regionstyrelsen i Skåne.

Ett första förslag om hur organisationen skulle kunna se ut kan vara klart om några veckor. Samtidigt förhandlar Öresundståg AB, samarbetsbolaget för de sydsvenska trafikbolag som står för Öresundstågstrafiken med danska DSB om hur problemen med DSB first, som kör tågen, ska lösas.

Pia Kinhult vill inte kommentera om man också pratar med andra bolag som kan ta över om DSB First inte kan köra tågen.

– Vi förhandlar just nu med DSB som har fått ta över det här ansvaret. Den diskussionen får nog stanna mellan oss än så länge. Vi har definitivt tankar kring hur man ska kunna lösa de här olika scenarierna som kan uppstå. Men det är fortfarande en mycket känslig förhandlingssituation, säger Pia Kinhult.

Öresundskommittén är ett samarbetsorgan för landsting och kommuner på Själland och i Skåne.