Helsingborg

I dag väntas Saltkristallerna klubbas

1:32 min

I dag väntas kommunfullmäktige i Helsingborg klubba igenom den detaljplan som omfattar bygget av den nu mycket omdebatterade kongressanläggningen Saltkristallerna vid vattnet.

Socialdemokraterna och den styrande borgerliga treklövern säger ja, så bland politikerna i fullmäktige finns en massiv majoritet.

Länsstyrelsen säger däremot nej och vill stoppa planerna som man menar skulle förstöra den riksintressanta stadsmiljön.

– Vi är medvetna om länsstyrelsens kritik. Det har funnits kritik inom många områden, och där har vi kunnat anpassa projektet. Nu kvarstår ett område, riksintresse kultur. Och vi delar inte länsstyrelsens uppfattning, vi vill få ärendet prövat, säger Christian Orsing (M), kommunalråd i Helsingborg

Bland politikerna i fullmäktige finns en stabil majoritet för en hotell- och kongressanläggning vid vattnet.

Men länsstyrelsen tänker stoppa planerna och så samlas det in namn med hopp om att få till en folkomröstning för att Helsingborgarna ska få säga sitt i frågan.

Dessutom kan det komma ett beslut från länsstyrelsen i sommar om att byggnadsminnesförklara den gamla ångfärjestationen och gör man det kan det få konsekvenser för den detaljplan som alltså ska klubbas idag.

Helsingborgs dagblad har låtit göra en opinionsundersökning som kom fram till att 59 procent av Helsingborgarna säger nej till Saltkristallerna. Men enligt moderaten Christian Orsing handlar det om att politikerna inte kommunicerat fördelarna med bygget tillräckligt bra.