Skåne

Skånemoderaterna vill vänta med storregion

1:35 min

Styrelsen för Skånemoderaterna vill att partiet ska vänta med att ingå i en storregion med avgränsande. Det förslaget lägger de till Skånemoderaterna förbundsstämma som hålls nu i helgen.

– Skapandet av Region Skåne har tagit betydligt mer tid och kraft än vad vi förutsåg när det startade på 90-talet. Och då känns det lite överilat att omedelbart kasta sig in i nästa regionförstoring, säger Lars-Ingvar Ljungman som är ordförande för Skånemoderaternas styrelse. 

Förslaget från styrelsen till förbundsstämman i helgen är att Skånemoderaterna ska besluta att de inte tycker att det är aktuellt att utöka regionen före valet 2014, men att dialogen med angränsande län ska fortsätta och frågan ska tas upp igen i god tid före valet 2018. 

Socialdemokraterna i Skåne beslutade tidigare i vår de vill arbeta för en större sydsvensk region, gärna med Skåne, Kronoberg, Blekinge och Kalmar - och distriktsordförande Heléne Fritzon sa att beslutet var en tydlig signal om att Socialdemokraterna är redo för konstruktiva samtal med grannlänen. 

Styrelsen för Skånemoderaterna vill också fortsätta en dialog med grannlänen och skriver i sitt förslag till stämman att det finns en ambition att minska hinder som länsgränserna mot Kronoberg, Halland och Blekinge utgör. Inför valet 2018 vill Skånemoderaternas styrelse att frågan om en storregion ska tas upp igen, och då kanske det är lättare att komma med ett tydligt beslut säger Lars-Ingvar Ljungman.