Hässleholm

Inga pengar till Tykarpsgrottan

1:19 min

Det blir inga pengar från EU-projektet Leader för att bygga en nödutgång i Tykarpsgrottan utanför Hässleholm. Det bestämde den lokala Leaderavdelningen vid ett möte i går.

Robin Gustavsson, som är ordförande för Hässleholms Leader-avdelning, säger att det finns tre skäl till att de inte kunde säga ja till stöd.

– Ansökan är att betrakta som ett företagsstöd och rent företagsstöd kan vi inte ge via Leader. Det finns andra pengar att söka då. Den andra är att vi ser att åtgärden inte är kostnadseffektiv, och för det tredje kan vi inte ge bidrag eftersom det handlar om en åtgärd som måste göras enligt ett föreläggande.

Att det inte anses kostnadseffektivt beror på att grottan bara kan vara öppen för turister på sommarhalvåret, eftersom det bor sällsynta fladdermöss där.

Det var förra sommaren som Tykarpsgrottan tvingades stänga eftersom Räddningstjänsten och Länsstyrelsen bedömde att det saknades nödutgångar. Att bygga såna skulle kosta ungefär 1,8 miljoner, och det var en del av de pengarna som grottans ägare Bengt Svensson ville ha hjälp med av Leader, som är ett EU-finansierat landsbygdsprojekt.

Men det blev alltså nej.

– Jag är bestört, säger Bengt Svensson. Jag begriper inte hur de kan se det som ett direkt företagsstöd.