Pia Kinhult (M) tror att Region Skåne i framtiden kommer att utvidgas, frågan är när. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio
Skåne

Storregion kan diskuteras med Kronoberg

"Vi kan inleda diskussionen med Kronoberg"
1:39 min

Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) vill inleda en dialog med Kronoberg om en framtida storregion. Nu i helgen beslutade hennes parti, Moderaterna i Skåne, att det inte vill ha en utvidgning av Region Skåne före år 2014, men i god tid före valet 2018 vill de att frågan tas upp igen. Det betyder att man har sju år på sig att ta reda på vad som ska hända då, säger regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult.

– Det betyder att vi kan inleda diskussionen med Kronoberg på ett konstruktivt och bra sätt, Pia Kinhult (M).

Kronoberg och Regionförbundet södra Småland har frågat Region Skåne om det inte är dags att inleda en dialog om en gemensam framtida region. Regionstyrelsens ordförande i Skåne, moderaten Pia Kinhult, anser nu att hon åtminstone fått mandat från sitt parti svara ja på den frågan.

För på Skånemoderaternas förbundsstämma beslutade partiet igår att de visserligen inte vill se någon storregion före år 2014, men att frågan ska tas upp igen i god tid före valet 2018, och dialog med grannlän vill Skånemoderaterna ha.

Tidigare har Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet tagit ställning för en större region, medan Centerpatiet är emot. Och trots sitt eget partis vaga beslut om hur det ska ställa sig i framtiden, så tycker regionstyrelsens ordförande - Pia Kinhult (M) - att beslutet är bra för diskussionen inom Region Skåne.

– Det underlättar för nu är vi vansinnigt många fler som är positiva, sen har vi några partier som jag inte vet var de står, säger hon.

Och i framtiden tror Pia Kinhult att Region Skåne kommer att vara större.

– Frågan är bara när framtiden infaller, säger Kinhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".