Norje

Tunga rockskribenter sågar utbudet

1:36 min

Sveriges tyngsta rockkritiker sågar Sweden Rock för artistutbudet. Det är förutsägbart och mossigt, tycker de. Recensenterna hoppas att festivalen satsar på fler yngre band och riktigt stora kanoner.

– Personligen är jag besviken. Ozzy är jättebra, men när det gäller headliners annars är det skralt. Det bevisades inte minst med Whitesnake. De håller inte för att vara ett huvudband utan ligger längre ner på skalan, säger Mathias Kling som är är recensent på Aftonbladet.

Gamla hjulspår
Han får medhåll av Expressens hårdrocksexpert Anders Dahlbom och Sveriges Radios rockspecialist Andreas Matz som tycker att festivalen kör på för mycket i gamla hjulspård. Han tycker även att det är dags att ta de riktigt stora hårdrocksbanden till festivalen.

– Jag skulle gärna vilja se Metallica, säger han.

Föryngring
John Palmér Jeppsson på Sydsvenska Dagbladet tycker att det krävs att Sweden Rock tar ett större ansvar för att föra fram en ny generation hårdrocksband.

– Förr eller senare måste det till en generationsväxling. De gamla banden kan inte tillföra något nytt och håller inte i alla tider, säger han.

Men trots kritiken och de höga biljettpriserna säljer festivalen slut på alla biljetter. Många festivalbesökare menar att det inte enbart är för banden man kommer. Festivalen är en stor folkfest. 

– Det är tradition, läget är bra och i regel alltid bra väder, säger festivalbesökaren Henrik Holm.

Martin Forssman som är informationsansvarig på Sweden Rock skakar av sig kritiken.

– Vi gör inte festivalen för rockkritiker utan för publiken, säger han.

Kommer ni att ändra på något i konceptet inför nästa år?

– Det är för tidigt att säga. Vi gör en utvärdering i höst. 

 Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se