Simrishamn

Ingen mer soppatorsk för fiskebåtarna

1:27 min

I framtiden kan fiskrens komma att driva fiskebåtarnas motorer. I alla fall delvis. I Simrishamn startar nu ett unikt försök där fiskarna ska ta renset med sig tillbaka i land, där det rötas för att bli biogas och bränsle åt deras båtar.

– Det ska bli intressant att se om vi kan köra den på det som vi inte använder, det som vi ju inte har någon nytta av egentligen, säger Olle Viberg. 

Han är fiskare i Simrishamn och det är hans fiskebåt Vingarö som kommer att göra de första testerna med fiskrensbiogasen. Förhoppningsvis redan i början av nästan år. 

Naturvårdsverket har precis beviljat anslag till projektet som drivs gemensamt av IVL Svenska miljöinstitutet och Sydkustens fiskeområde. 

– Det är ett jädra spännande projekt. Det är framtiden, kanske, säger han. 

Förutom fiskrenset kan det på sikt bli aktuellt att använda bifångst. Från med 2013 får fiskarna nämligen inte slänga tillbaka bifångsten i havet. 

- Det vi vill titta på det är att kunna jobba med en liten biogasenhet där vi rötar och får biogas för att kunna återföra det till fisket, säger Jan Lundmark som är ordförande i Sydkustens fiskeområde.