Landskrona

Badbryggor på Ven kan vara olagliga

1:36 min

Badbryggor och enskilda soptippar längs med stränderna på Ven synas nu av länsstyrelsen. Enligt den nya miljöförordningen kan de vara olagliga.

Det kluckar härligt längs stränderna på Ven, men här och var stöter man på anläggningar som ser ut att höra till stugorna längre upp bort från stranden. Länsstyrelsen är just nu ute och inspekterar dessa för att se om de är korrekta. Det är det nya miljöförordningen som kom i mars som nu används.

– Vi hittade en handfull bryggor som byggs om, badplattformar och upplag av olika slag, säger Margareta Svenning på länsstyrelsen.

Det här skulle kunna vara fullständigt otillåtet, till och med åtalbart. Men det kan också vara tillåtet. Allt beror på om anläggningarna har funnits av hävd, alltså ända sen 1970-talet.  Nu måste en rad markägare bevisa hävd, annars måste deras skapelser bort från stranden, som ska vara mycket tillgänglig för allmänheten.

– Vi kommer att titta igenom det vi fått in och kontakta berörda markägare och upprätta en dialog med dem. Det kan handla om allt från frågor till att vi gör en åtalsanmälan, säger Margareta Svenning.