Skåne Tranås

Egen postadress gläder byborna

1:26 min

Skåne Tranås får bli en egen postort. Det har postens postnummergrupp beslutat. Och det är ett beslut som gläder Skåne Tranåsborna som idag har Tomelilla som postort.

– Det var ett väldigt trevligt beslut, säger Lars-Olof Glifberg som är ordförande i byns ungdomsförening.

Varför är det så viktigt att Skåne Tranås får heta Skåne Tranås även på kuverten?

– Det är det där med identiteten, att man vet var man befinner sig. Vi är ju inte i Tomelilla. Vi är i Tomelilla kommun, men vi är ju en by som heter Skåne Tranås, så då är det bra att man får heta Skåne Tranås.

Från mars 2012 ska den som vill skriva brev till någon i byn skriva 273 92 Skåne Tranås i stället för 273 92 Tomelilla. Symboliskt och viktigt tycker byborna som värnar om den egna identiteten. Och timingen kunde inte vara bättre. Just 2012 fyller byns mycket aktiva ungdomsförening som fungerar ungefär som ett byagille 100 år.

Kampen för att få heta Skåne Tranås också i postsammanhang drogs igång förra våren och kommunen var snabbt med på noterna, inte minst för företagens skull. Mer än en gång har leveranser till Skåne Tranås hamnat inne Tomelilla tätort i stället för att föraren inte hittat rätt på grund av adressen. Men nu har posten alltså sagt ja.

– Man brukar snacka om att bli placerad på kartan, och det tycker jag att man gör genom att namnet blir accepterat även som postort, säger bybon Staffan Sendel. Vi finns! Det står på kuvertet!