Vill skärpa straffen för knivbrott

MALMÖ. Överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö vill ha en översyn av straffskalan för knivbrott.
Den senaste tiden har Malmö drabbats av en rad våldsbrott där knivar använts. Och trots att knivbråk ligger bakom många fler skador och dödsfall än vad skjutvapen gör, är straffet för att bära kniv inte särskilt kännbart.

Som regel blir det bara böter. Bara några fåtal av flera tusen brott mot knivlagen varje år bedöms som så allvarliga att det ger kortare fängelsestraff.

Flera åklagare i Skåne som Sveriges Radio talat med säger att lagen är tandlös och inte fyller någon större funktion som den är i dag, och överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö håller med om att straffskalan borde ses över.
– Man ska ju veta att redan en månads fängelse är en betydande markering i förhållande till ett bötesstraff. Det märker vi på andra områden.

I dag kan man som mest dömas till ett års fängelse om man bär kniv på allmän plats. Förra året konstaterades över 5400 brott mot knivlagen bland den straffmyndiga befolkningen. Men bara två personer dömdes till fängelse - i som högst en månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista