Styrelsen nobbar bud på Brio

OSBY. Styrelsen i leksaksföretaget Brio rekommenderar aktieägarna att inte acceptera budet från Proventus Industrier.
Proventus har erbjudit 48 kronor för varje B-aktie, vilket styrelsen tycker är ett för lågt pris.
Proventus har tidigare köpt motsvarande 42 procent av rösterna och 30 procent av kapitalet i Brio av huvudägarna familjen Ivarsson och Brio-stiftelserna.

Börsens regler säger att om man köper en så stor del av ett företag ska man också erbjuda sig köpa resten av aktierna, så kallad budplikt.

När Proventus köpte sina aktier i juli stod de i 48 kronor. Och det var också det Proventus erbjöd de andra aktieägarna. Men sen dess har aktien stigit och i dag kostar en Brio-aktie 51:50.

Därför rekommenderar styrelsen att de resterande aktieägarna inte ska sälja till Proventus. För Proventus har det ingen större betydelse, eftersom bolagets avsikt är att Brio ska vara kvar på börsen.

Vid Brios extra bolagsstämma på onsdagen valdes Daniel Sachs till ny styrelseordförande. Åke Fredriksson, som fram till dagens stämma varit styrelsens ordförande, blir kvar som ordinarie styrelseledamot.

Daniel Sachs är född 1970 och är vd för Proventus. Tidigare har han bland annat arbetat med internetbolaget Spray.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista