Isabell Ahl och Anders Sjöberg, RFSL i Kristianstad. Foto: Agnes Henriksson/Sveriges Radio
Kristianstad

RFSL: ”Unga och invandrare svåra att nå”

1:33 min

Efter händelsen på en fest 2006 då nazister tog sig in och misshandlade flera festdeltagare, upplevde RFSL i Kristianstad ett medlemstapp. Nu märker föreningen att medlemmarna börjar återvända igen. Samtidigt finns det grupper man fortfarande har svårt att nå.”

Isabell Ahl på RFSL: s Kristianstadavdelning säger att förenigen har svårt att nå människor från andra kulturer och unga människor.

– Det finns kulturer och sätt att leva på som gör att det inte finns någon möjlighet för dem att komma ut som homosexuell, bisexuell eller transperson. Kristianstad är en liten stad, så här blir det livsfarligt.

Isabell Ahl påpekar också att hederskultur och ett klimat som gör det omöjligt för homo- eller bisexuella eller transpersoner att komma ut finns överallt i samhället.

Riktigt unga personer är också svåra att nå säger Isabell Ahl:

– Gruppen från 12 till 18 år har vi inte i Kristianstad. Man möter dem oftast i storstäderna för där kan man lägga resurser även på den gruppen. De resurserna har inte vi även om det kanske är den gruppen som har det svårast.

Gruppen 18 till 25 år börjar å andra sidan komma tillbaka efter nazistatacken på en fest 2006, berättar Isabell Ahl:

– De skrämdes framför allt 2006 när vi hade den där attacken, men nu börjar de komma tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista